Prevenire & Tratament
Cum putem preveni infestaţia cu căpuşele
Căpuşele reuşesc să se urce atât pe oameni cât şi pe câini, indiferent de câtă grijă am avea. Puteţi preveni atacul căpuşelor prin evitarea zonelor cu iarbă înaltă, cu arbuşti şi zonele împădurite. Dacă există căpuşe în jurul casei dumneavoastră, creaţi o barieră prin tunderea vegetaţiei dintre casă şi zonele de vegetaţie sălbatică din împrejurimi. Dacă mergeţi într-o zonă cu risc mare de infestare, purtaţi haine corespunzătoare pentru protecţie: pantaloni lungi, cizme etc. şi la întoarcere controlaţi prezenţa căpuşelor atât pe dumneavoastră cât şi pe animal.
Cum verificaţi prezenţa căpuşelor pe câinele dumneavoastră
Nu există o metodă imbatabilă de verificare a câinelui de prezenţa căpuşelor. Căapuşele sunt foarte mici şi greu de vizualizat înainte de a se hrăni. Ele trec neobservate la o examinare fugară. De aceea blana, pielea şi întreaga suprafaţa a corpului trebuie examinate cu atenţie. După ce s-au hrănit cu şânge, căpuşele sunt mai mari, mai vizibile şi mai uşor de sesizat. Totuşi ar fi ideală depistarea şi îndepărtarea căpuşelor înainte de fixare şi hrănire.
Cum îndepărtăm căpuşele de pe câine
Scalibor Zgardă Antiparazitară
Căpuşa poate fi culesă pur şi simplu de pe câine atunci când ea nu s-a fixat pe piele. Asiguraţi-vă întotdeauna că aţi înlăturat şi eliminat corespunzător căpuşa din mediu extern. Căpuşa fixate care a început să se hrănească, trebuie eliminată cu mare grijă pentru a evita ruperea insectei. Aparatul bucal poate rămâne prins în continuare de piele favorizând apariţia infecţiilor locale. Folosind o pensă prindeți căpuşa cât mai aproape de pielea câinelui şi printr-o mişcare uşoară, dar fermă elimitaţi căpuşa. Pentru eliminarea căpuşelor sau a resturilor acestora de pe pielea câinelui vă puteţi adresa medicului veterinar curant. După îndepărtarea căpuşei păstraţi insecta cât mai intactă în alcool şi prezentaţi-o medicului veterinar pentru identificare.