FAQ – Întrebări frecvente

Zgarda antiparazitară Scalibor® are la bază tehnologii inovatoare cu un mecanism de eliberare a substanţei active special elaborat şi patentat, care o împiedică să se evapore și să fie eliberată în aer sau în mediul înconjurător. Acest fapt este posibil, deoarece substanţa activă este legată de o substanţă portantă(Trifenil fosfat), sub forma unui complex, care este eliberat uniform iar substanţa activă ajunge nemijlocit şi exclusiv pe câine. Deltametrinul, substanţa activă din zgarda Scalibor®, este liposolubilă şi se dizolvă în stratul de sebum de la suprafaţa pielii şi părului.

Zgarda antiparazitară Scalibor® conţine ca substanţă activă Deltametrin.  Deltametrinul este un piretroid sintetic cu proprietăţi insecticide şi acaricide. Acesta este un analog structural al piretrumului, un extract de plante din grupa crizantemelor. Piretroidele sunt un amestec de stereoizomeri. Acestea sunt molecule care se diferenţiază prin structura spaţială şi au efect diferit. Se cunosc opt izomeri diferiţi ai Deltametrinului.

Pentru zgarda antiparazitară Scaribor® a fost ales cel mai activ izomer, care este foarte eficient chiar şi în cele mai mici concentraţii.

Numărul stereoizomerilor

Substanţă activăNumărul de izomeri posibiliNumărul de izomeri prezenţi în produsNumărul de izomeri eficienţi prezenţi în produs
Fenvalerat441
Cipermetrin8 8 2
Fulmetrin8 8 2
Deltametrin811

Zgarda antiparazitară Scalibor® este recomandată pentru prevenirea infestării cu căpuşe(Ixodes ricinusRhipicephalus sanguineus) timp de 5 – 6 luni sau purici timp de 6 luni şi cu flebotomi (Phlebotomus perniciosus) timp de 5-6 luni. Are, de asemenea, efect împotriva ţânţarilor (din specia Culex pipiens pipiens) timp de 6 luni.

Chiar şi în concentraţii mici este foarte eficientă împotriva căpuşelor aflate în diferite stadii de dezvoltare: larve, nimfe şi căpuşe adulte.

Eficient împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale căpuşei

Sensibilitatea (LC* 90) diferitelor stadii ale căpuşei Rhipicephalus la două piretroide sintetice*. Deltametrinul este eficient în concentraţie mai mică faţă de toate stadiile de dezvoltare, adică larve, nimfe şi adulţi.
* Concentraţie letală

Eficient în cazul infestației masive cu căpuşe
Rezultatele eficienţei faţă de Rhipicephalus sanguineus

Chiar şi în cazul unei infestații masive, zgarda protectoare Scalibor® este foarte eficientă. În studii s-a testat eficiența împotriva a 25 până la 50 de căpușe şi s-a repetat de mai multe ori (10 infestări succesive).

Eficient împotriva flebotomilor
Rezultatele eficienţei faţă de flebotomi

Zgarda antiparazitară Scalibor® a arătat o eficienţă foarte bună în cazul infestării masive. Infestarea a fost reprodusă cu 100 de ţânţari / câine şi a fost repetată de 11 ori.

Eficient împotriva Culex Pipiens Pipiens
Rezultatele eficienţei faţă de Culex Pipiens Pipiens (ţânţarul comun)

Zgarda antiparazitară Scalibor protejează împotriva înţepăturilor timp de minimum 6 luni.

Substanţa activă Deltametrin se răspândeşte pe întregul corp al câinelui, în stratul de lipide (sebum) al pielii. Aici acţionează în mai multe moduri:

  • Acţiune repelentă:
    Insecta parazită părăseşte câinele.
  • Efectul anti-feeding:
    Previne înţepătura. Insecta parazită nu se mai hrăneşte. Parazitul este împiedicat să înţepe gazda.
  • Efectul knock-down:
    Insecta parazită este paralizată.
  • Acţiune insecticidă:

Insecta parazită este omorâtă.

Prin efectul de respingere(repelent) se înţelege acţiunea de îndepărtare de pe câine a căpuşelor, puricilor şi ţânţarilor de către substanţa activă din zgarda antiparazitară Scalibor® (Deltametrin). Se împiedică, astfel, înţepătura sau muşcătura paraziţilor.

După aplicarea zgărzii, complexul de substanţe active se eliberează constant în urma frecării zgărzii de gâtul câinelui. Deltametrinul se dizolvă în stratul de lipide(sebum) de la suprafaţa pielii şi de pe firul de păr şi se difuzează uniform pe toată suprafaţa corpului. Dacă paraziţii au doar un scurt contact cu substanţa activă, acesta trece prin tegument la terminaţiile nervoase din picioare, producând un efect de hiperexcitabilitate asupra parazitului aşa numitul efect «hot-foot». Parazitul părăseşte imediat câinele. Urmează tulburări de coordonare, apoi paralizia şi moartea parazitului(efectul knock-down). Astfel, se urmăreşte îndepărtarea parazitului de pe câine şi, implicit transmiterea de agenţi patogeni(repelent de contact), precum şi transmiterea mai departe a agenţilor patogeni la câinii netrataţi sau chiar la om.

După aplicarea zgărzii antiparazitare Scalibor® sunt necesare 2 săptămâni pentru ca substanţa activă să difuzeze complet pe toată suprafaţa corpului, inclusiv până în vârful firului de păr. Eficienţa faţă de ectoparaziţi la o săptămână după aplicarea zgărzii antiparazitare Scalibor® este de 90%.  La două săptămâni după aplicare se apropie de 100%.

Zgarda antiparazitară Scalibor® acţionează împotriva puricilor, căpuşelor, flebotomilor și ţânţarilor timp de şase luni.

Zgarda antiparazitară Scalibor® NU are miros. Eliberarea substanţei active se face prin frecarea zgărzii de corpul câinelui și nu prin evaporarea în atmosferă, aşa cum se produce la majoritatea zgărzilor antiparazitare din comerţ. Zgarda este foarte bine tolerată de câine şi de cei din jurul lui.

Nu, contactul cu apa, ca de exemplu printr-o plimbare în ploaie sau înotul în apă, nu influenţează eficienţa zgărzii antiparazitare Scalibor®. Deltametrinul este lipofil(se dizolvă în grăsimi) şi deci nu se dizolvă în apă. Deltametrinul se află în interiorul zgărzii, fiind eliberat numai prin frecarea zgărzii de gât; apa nu are efect negativ asupra modului de eliberare al substanţei active.

Scalibor® are acelaşi efect asupra eliberării substanţei active, indiferent dacă zgarda e udă sau uscată

Zgărzile antiparazitare Scalibor® au fost presate mecanic sub presiune constanta de trei ori pe zi, cinci zile pe săptămână timp de 90 de zile.  La experiment au fost folosite 10 zgărzi din care 5 au fost ţinute sub jet de apă timp de o oră(3 litri/minut) o dată la 5 zile şi în a 5-a zi au fost supuse doar presiunii mecanice. Nu s-au observat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte eliberarea substanţei active la zgărzile ţinute sub jet de apă comparativ cu o zgardă uscată.

Zgarda antiparazitară Scalibor® se poate aplica începând cu vârsta de şapte săptămâni la puii de câine.

Da, zgarda Scalibor® poate fi aplicată şi la căţelele gestante sau care alăptează. Cercetările de laborator nu au evidenţiat nici un indiciu cu privire la efectele teratogene, embriotoxice, mutagene sau alte efecte adverse asupra capacităţii de reproducere a animalelor.

Nu, substanţa activă este eliberată zilnic din zgardă, în cantităţi mici, şi difuzează în stratul de sebum de la suprafaţa pielii şi de pe firul de păr al câinelui. Pornind de la zona gâtului, substanţa activă se răspândeşte uniform peste întregul corp al câinelui, inclusiv până în vârful firului de păr. Aceasta este o metodă foarte eficientă de protecţie, dar înseamnă şi faptul că zgarda antiparazitară Scalibor® trebuie purtată continuu, pentru a menţine cantitatea de Deltametrin la un nivel eficient.
Analizele de sânge de la câinii care poartă zgardă antiparazitară Scalibor® au arătat că Deltametrin practic nu se absoarbe prin piele în sânge. S-au folosit metode de măsurare foarte sensibile, care detectează cantităţi ≤ 5 ng./ml. în plasma sanguină, şi nu s-a putut detecta Deltametrin. Nici chiar la aplicarea de patru zgărzi antiparazitare Scalibor® nu s-a descoperit nicio modificare clinică, scădere în greutate, afectarea alimentaţiei ori parametri biochimici sau hematologici modificaţi.

Numai o zgardă fixată corect asigură eliberarea continuă şi eficientă a substanţei active. Scopul este de a asigura o suprafaţă de contact cât mai mare între zgardă şi suprafaţa gâtului câinelui, pe întreaga durată a zilei. Aceasta se realizează atunci când zgarda este fixată în aşa fel, încât între ea şi gâtul animalului să încapă două degete. Bucata de zgardă în exces se taie, la distanţă de 5 cm de locul de prindere. Astfel lungimea se poate adapta cu uşurinţă circumferinţei gâtului, la câinii în creştere.
Pornind de la zona gâtului, substanţa activă se răspândeşte uniform peste întregul corp al câinelui, inclusiv până în vârful firului de păr. Aceasta este o metodă foarte eficientă de protecţie, dar înseamnă că zgarda antiparazitară Scalibor® trebuie purtată continuu, pentru a menţine cantitatea de Deltametrin la un nivel eficient. De aceea, zgarda antiparazitară Scalibor® se va aplica la timp, dar cu minimum o săptămână înaintea apariţiei căpuşelor, puricilor şi ţânţarilor. Zgarda se va purta continuu, şi în timpul nopţii.  Deoarece Deltametrinul este liposolubil, în timp ce poartă zgarda antiparazitară Scalibor®, câinele nu va fi spălat cu şampoane care dizolvă grăsimile.

  • Verificaţi periodic dacă zgarda este suficient de largă. Zgarda trebuie să fie în contact cu părul şi pielea animalului fără a crea un disconfort, este suficient un spaţiu de două degete între zgardă şi gâtul animalului.
  • Verificaţi dacă zgarda s-a deteriorat.
  • Pentru că zgarda se poate încărca cu praf sau alte impurităţi, periodic zgarda poate fi scoasă, curăţată cu apă, lăsată să se usuce şi trebuie reaplicată la gâtul câinelui.

Zgarda antiparazitară Scalibor® oferă câinelui dvs. protecţie împotriva: căpuşelor, ţânţarilor timp de 6 luni şi a puricilor timp de 4 luni.