Ciclul de dezvoltare
Puricii adulţi reprezintă aproximativ 5% din totalul unei populaţii de purici. Restul de 95% sunt ouă, larve şi pupe. Dezvoltarea de la stadiul de ou la cel de adult are loc în apropierea animalului.
După ce au fost depuse de femele, ouăle cad din blana animalului în mediul exterior. După o incubaţie de câteva săptămâni apar larvele, care se hrănesc cu material organic animal (de ex. excrementele puricilor, bucăți de piele descuamată) şi material vegetal din mediul înconjurător. Dezvoltarea unei larve variază în funcţie de temperatură, umiditate şi abundenţa hranei, între 9 și 200 zile. Larvele, evită lumina, ele trăiesc peste zi în mediul câinelui(culcuş, covoare, coteţ etc.), unde năpârlesc de două ori. În stadiul al treilea de dezvoltare larvele devin pasive şi ţes în jurul lor un cocon albicios, trecând astfel la stadiul de pupă. În condiţii optime, dacă au temperaturi între 20-23°C şi umiditate în aer între 50-90%, după 5-9 zile se transformă în purice adult. În cazul în care condiţiile sunt neprielnice pentru purice, faza de pupă poate dura câteva luni.
Ieşirea din cocon este stimulată de factori mecanici şi chimici, precum vibraţiile, temperatura şi conţinutul mare de dioxid de carbon din aer. Imediat după ce puricele se hrăneşte cu sângele câinelui, după numai o zi, devine matur sexual, iar după încă o zi începe să depună ouă. În condiţii propice de hrană, temperatură şi umiditate a aerului, cel mai scurt timp de dezvoltare este la puricele pisicii (Ctenocephalides felis) de 11 zile, iar la cel al câinelui (Ctenocephalides canis) de 18 zile.
În condiţii prielnice, puricele adult poate supravieţui pe o gazdă timp de 3 luni. Însă de regulă perioada de viaţă este limitată la 3-4 săptămâni.
Zgarda antiparazitară Scalibor® oferă câinelui dvs. protecţie împotriva: căpuşelor, ţânţarilor timp de 6 luni şi a puricilor timp de 4 luni.