Prevenire & Tratament

Cum putem preveni infestaţia cu căpuşele

CăpuşeleCăpuşele reuşesc să se urce atât pe tine cât şi pe câinele tău, indiferent cât de atent ai fi. Poţi preveni atacul căpuşelor prin evitarea zonelor cu iarbă înaltă, cu arbuşti şi zonele împădurite. Dacă există căpuşe în jurul casei dumneavoastră creaţi o barieră prin tunderea vegetaţiei dintre casă şi zonele de vegetaţie sălbatică din împrejurimi. Dacă mergeţi într-o zonă cu risc de infestare  purtaţi haine corespunzătoare pentru protecţie: pantaloni lungi, cizme etc. şi la înapoiere controlaţi prezenţa căpuşelor atât pe dumneavoastră cât şi pe animal. 

 

Cum verificaţi prezenţa căpuşelor pe câinele dumneavostră

Nu există o metodă rapidă de verificare a câinelui de prezenţa căpuşelor. Capuşele sunt foarte mici şi greu de vizualizat înainte de a se hrăni. Ele trec neobservate la o  examinare fugară. De aceea blana, pielea şi  întreaga suprafaţa a corpului trebuie examinate cu atenţie.  După ce s-au hrănit cu şânge căpuşele sunt mai mari, mai vizibile lşi mai uşor de sesizat.   Totuşi ar fi ideală depistarea şi îndepărtarea căpuşelor înainte de fixare şi hrănire.

Cum îndepărtăm căpuşele de pe câine

Căpuşa poate fi culesă pur şi simplu de pe câine atunci când ea nu s-a fixat pe piele. Asiguraţi - vă întotdeauna că aţi  înlăturat  şi eliminat corespunzător căpuşa din mediu extern. Căpuşa fixată de piele şi care a început să se hrănească, trebuie eliminată cu mare grija pentru a evita ruperea insectei. Aparatul bucal rămâne prins în continuare de piele favorizând apariţia infecţiilor locale. Folosind o pensă apucaţi capuşa cât mai aproape de pielea câinelui şi printr-o mişcare uşoară dar fermă elimitaţi căpuşa. Pentru eliminarea căpuşelor sau a resturilor acestora de pe pielea câinelui vă pute-ţi adresa medicului veterinar curant. După îndepărtarea căpuşei păstraţi insecta cât mai intactă în alcool şi prezentaţi-o medicului veterinar pentru identificare. 

Căpuşele